Vi är en förskola som lägger stor omsorg på kosten; att den ska vara ekologisk och närproducerad, lagad från grunden av vår egen kock och med högsta möjliga näringsinnehåll. Måltiderna på förskolan ska vara en av dagens höjdpunkter, barnen ska känna både matglädje och må bra av maten. I tider då den ena trenden avlöser den andra vill vi vara ett stabilt alternativ där både fett, proteiner och kolhydrater spelar en viktig roll i ditt barns kosthållning. Vi reducerar snabba kolhydrater till förmån för långsamma, och vi försöker minimera användandet av E-ämnen och andra onaturliga koserveringsmedel och tillsatser.

Ekologiskt och närproducerat
Våra måltider ska bidra till miljöarbetet och en hållbar konsumtion. Minst 50% av råvarorna i vår matlagning ska vara ekologiska och närproducerade.

  • Vi serverar ekologisk frukost varje dag.
  • Vi serverar ekologiskt Bregott och ekologisk mjölk till alla våra måltider.
  • Våra bananer är alltid ekologiska, och ibland serverar vi även ekologiska äpplen och apelsiner.
  • Vi gynnar lokaler bönder och leverantörer. Vi köper ekologiska grönsaker och potatis från Ås trädgård, KRAV-märkt nötkött från Sture Svensson i Hallen, griskött från Görviksgrisen i Hammerdal och ekologiska ägg från Vejdelands på Rödön.

Sockerreducerat
Socker används i så liten omfattning som möjligt, förskolans måltider ska hjälpa ditt barn att hålla en jämn blodsockerkurva över dagen.

  • Vi serverar sällan ketchup eller sylt på vår förskola (undantaget är när vi till exempel grillar korv, då serveras sockerreducerad ketchup). Vi använder oss av bär, rårörda lingon eller lättsockrad hemmagjord äppelmos som alternativ.
  • Vi serverar inte juice, måltidsdryck, nyponsoppa eller sötade frukostflingor.
  • Vi serverar smoothies eller fruktsallad vid födelsedagar, istället för tårta eller glass. Det finns dock tillfällen då vi anser att tradition och mysfaktor spelar en viktig roll, t ex att baka lussekatter, fira kanelbullens dag eller skördefest på äpplen (en del i Läroplan för förskola Lpfö98, reviderad 2010 ).

Lagat från grunden

  • Vi serverar vegetarisk mat minst en gång i veckan.
  • Vi serverar fisk minst en gång i veckan.
  • Vi serverar frukt/grönsaker till alla måltider.
  • Halvfabrikat såsom korv och blodpudding serveras ca fyra gånger i månaden.
  • Vi serverar ekologiskt hembakat bröd. När det serveras soppa är det alltid tillsammans med mjukbröd, ett köttpålägg och frukt så att det blir en fullvärdig måltid även för de minsta barnen.

Maten – en del av pedagogiken
På vår förskola är maten en del av den pedagogiska inriktningen, varför matlagningen ska vara en integrerad del av läroplanen.

  • Minst 1 ggr/termin gör vi en utflykt med matlagning över öppen eld/grill (oftare under sommaren).
  • Vi odlar egna grönsaker/örter/bär på gården.
  • Minst en gång per termin besöker vi en bonde/matproducent med våra 3-6 åringar.
  • En gång per termin har vi temavecka då vi provar mat från olika kulturer. En gång per läsår har vi Barnens val – barnen bestämmer menyn under en vecka.